A Szilikátipari Tudományos Egyesület lapja

Történetünk

1948 decemberében Siklós Ferenc a Nehézipari Minisztérium főosztályvezetője összehívta az ország építőanyag-iparának legjobb szakembereit, hogy megtárgyalják az akkor rendkívül elmaradott állapotban levő építőanyag-ipar helyzetét. Ezt követően 1949. január 27-én megalakult az Építőanyagipari Tudományos Egyesület, és rögtön ezután az Építőanyag folyóirat is. Az Építőanyag tudományos lapnak indult.

Egy országos lap megindításához szükség lett volna egy nyugodt, békés országra, stabil ipari háttérre. Ebben az időben egyik sem volt meg, hiszen 1949-ben járunk, alig pár évvel az országot majdnem végromlásba vivő II. világháború után. Szervezett építőanyag-ipar ebben az időben, Magyarországon gyakorlatilag nem volt. Egységes ipari irányítás sem volt.

Ebben a helyzetben el kellett dönteni, hogy tudományos vagy gyakorlati kérdések kapjanak-e első helyet a lapban – különös tekintettel az ország újjáépítésére, a termelés beindítására. A lap első példánya mutatja, hogy az Egyesület vezetősége a modern technika mellett a termelés helyreállítására, sőt fokozására hívta fel a figyelmet.

A kinyomtatott lapok száma kezdetben csak néhány száz volt, de később jóval ezer példány fölé emelkedett és végül kétezer példányt ért el. Az elmúlt 65 év „termése” egy kis könyvtárnyi anyagot tesz ki, a maga mintegy 3000 szakcikkével. A lap korábbi felelős szerkesztői voltak Becz Jenő, Székely Ádám, Wojnárovits Lászlóné, Tóth-Asztalos Réka, Borosnyói Adorján és Gyurkó Zoltán.

Az utóbbi években a lap megjelenése megújult, a szakcikkek túlnyomó része angol nyelven jelenik meg és kialakult a folyóirat on-line platformja is.

Az Építőanyag – Journal of Silicate Based and Composite Materials mindenkori Szerkesztőbizottságának célja, hogy olvasóink az eddigi hagyományok szellemében, továbbra is magas színvonalú közleményekhez jussanak, és ezzel az Építőanyag tovább segítse és támogassa a szilikátiparban tevékenykedő szakemberek munkásságát és szakmai fejlődését.

Aktuális lapszám

A folyóiratot referálja

Főbb mutatók